Czarniak norweski – zdrowy i prosty sposób na obiad
2020-09-29
Czarniak norweski to ryba o wyjątkowym, perłowo-szarym kolorze, osiąga do 1,3 metra długości i waży nawet 20 kg. Charakteryzuje się bogactwem wartości odżywczych, m.in. witaminy D, która wzmocni organizm w okresie jesienno-zimowym. Czarniak dojrzewa u wybrzeży Norwegii, co przekłada się na jego walory smakowe, dzięki czemu można go przyrządzać na wiele sposobów.
* Czarniak – smaczny wybór
Czarniak jest soczysty i chudy - porcja 100 g to jedynie 69 kcal i tylko 0,3g tłuszczu. Pochodzi z rodziny dorszowatych, ale jego mięso jest twardsze niż u dorsza i świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.
Dzięki zwartej konsystencji czarniak norweski jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronną rybą w kuchni - i świetnym wyborem na obiad.
Jak w prosty sposób przygotować czarniaka? Usmaż rybę na maśle i dopraw ją ziołami o silnym smaku, jak kolendra, tymianek, imbir czy estragon, z dodatkiem kopru, soli i pieprzu. Ryba ta idealnie będzie smakować przygotowana na patelni, w piekarniku, gotowana, a nawet grillowana, czy jako dodatek do gulaszu, zapiekanej oraz zup.
* Dla zdrowotności!
Okres zimowo-jesienny zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest spożywanie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktów, takich jak np. czarniak norweski. Ryba ta zawiera małe ilości tłuszczu oraz jest świetnym źródłem białka, jodu i witaminy D.
Czarniak jest szczególnie bogaty w:
• białko, które buduje każdą komórkę ciała i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu;
• witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowych ilości wapnia w organizmie odpowiedzialnych za zdrowe i mocne kości;
• witaminę B12, która jest ważna dla organizmu przy wytwarzaniu nowych komórek, w tym krwinek czerwonych, jest skuteczna w zapobieganiu anemii;
• selen, ważny składnik enzymu, który zwalcza szkodliwe procesy chemiczne w organizmie.
* Sezon na czarniaka
Połowy czarniaka przypadają na jesień. W tym czasie ryba powraca z zimnych wód Morza Północnego, aby wygrzewać się u wybrzeży Norwegii. Najczęściej można je spotkać
w silnych prądach morskich, gdzie zdobywają pożywienie. Ich ulubionym miejscem jest najsilniejszy prąd pływowy na świecie, Saltstraumen, niedaleko Bodø w Norwegii.
Połowy czarniaka to wyzwanie, ale norwescy rybacy doskonale wiedzą, w jaki sposób obchodzić się z tą rybą, aby zachować jej wspaniały smak i konsystencję. Wykorzystują do tego specjalne metody, które umożliwiają łowienie wyłącznie kilku ryb naraz. Dzięki temu struktura ryby pozostaje nienaruszona, co pozwala zapewnić najlepszą jakość mięsa.
* Z korzyścią dla planety
Czarniak norweski to doskonały wybór dla osób, które mają na względzie troskę o środowisko naturalne i zmiany klimatyczne, oraz chcą mieć pewność, że żywność na ich talerzach pochodzi
z dobrze zarządzanych i zrównoważonych zasobów. Według Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) czarniak łowiony w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym pochodzi ze zrównoważonych stad. Ponadto norweskie łowiska czarniaka są również pierwszymi w Norwegii, które otrzymały w 2008 r. Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.
Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym
Czas przygotowania: 20 – 40min
Porcja dla 4 osób
Składniki
3 filety z czarniaka norweskiego, bez skóry i bez kości
400 g dyni
2 szt. ziemniaków
1 por
4 łyżki oliwy z oliwek
150 g serka śmietankowego
300 ml wody
sól i pieprz
szczypiorek
Przygotowanie
- Pokrój dynię, ziemniaki i por na małe kawałki
- Dodaj na patelnię z oliwą z oliwek i podsmaż
- Dodaj wodę i duś pod przykryciem
- Zmiksuj uduszone warzywa na gładki krem, a następnie dodaj serek śmietankowy, wymieszaj i dopraw solą
- Czarniaka norweskiego usmaż na patelni lub przygotuj na grillu
- Rybę podawaj z kremem z dyni. Czarniaka udekoruj posiekanym szczypiorkiem i odrobiną pieprzu.